martes, 15 de agosto de 2023

"ARRÒS CALDÒS".

GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTÒRIES, PATRIMONIS I PAISATGES DE LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ:

Per: JUAN E. PRADES BEL, "Cròniques", "Humanidades". (Projecte: “Espigolant Cultura", taller d'història, memòries i patrimonis).

(Sinopsis): RECORDAR TAMBÉ ÉS VIURE…

(Temática): EL PAISAJE CULTURAL Y GASTRONÓMICO DE CAPICORB.

"LA CASSOLA D'ARRÒS CALDÒS DELS HORTICULTORS DE CAPICORB, EN ESTA OCASIÓ AMB SOFREGIT DE CARN BLANCA (POLLASTRE I CONILL), I BAJOQUETA VERDA, PÉSOLS, SEBA, TOMATA I GARROFONS...".

Escriu: JUAN EMILIO PRADES BEL. ("Les històries escrites que m'acompanyen, m'ajuden a pensar, a imaginar, a viure, i a experimentar un munt de vides molt diferents de la meua". J.E.P.B.).

INTRODUCCIÓ: La cuina tradicional agropecuaria de Capicorb era i és molt senzilla i natural, i els guisats i els preparats gastronòmics denoten la senzillesa de la gent rural d'estes terres habitades del terme d'Alcalà. Dins de la gastronomia popular està l'apartat de plats de cada dia i l'apartat de plats de calent o els anomenats plats de cullera, és un repertori de cuinats senzills que són els més habituals i comuns consumits a les cases, dins d'estos tres apartats destaquen un bon grapat de receptes d'arròs caldós, plats austers que han segut els més consumit en les cases familiars i en els masos agropecuaris de Capicorb.

ARRÒS CALDÓS EN POLLASTRE, CONILL, BAJOQUETA VERDA, PÉSOLS, TOMATA I GARROFÓNS: Per fer l'arròs caldós en pollastre i conill, en una cassola es fregeix la carn previament salada, amb oli d'oliva, als cinc minuts es posa a sofregir les verdures en existència, en este cas bajoqueta tendra, pésols, garrofó, seba i ratlladura de tomata de penjar de Capicorb, les tomates les compre a Angelita Agut, deixar fer amb tot un bon sofregit ben cuit i assocat, afegir sal i una cullereta de pebre roig dolç, es remou tot uns segons i ràpidament es tira l'aigua 400 cc per persona, afegir safra, deixar bullir mitja hora de cocció perquè es puga coure la carn, a continuació afegir l'arròs, un bon grapat amb la mà tancada amb una mesura de cent grams per persona, deixar coure 15 minuts i servir.

LA CASSOLA MÉS HABITUAL EN TOTES LES CASES I MASOS DE CAPICORB PER CUINAR L'ARRÒS CALDÓS ERA LA CASSOLA DE PORCELLANA ROIXA. Els utensilis de cuina de porcellana esmaltada es refereixen a utensilis de cuina d'alumini, acer, acer inoxidable o ferro, recoberts amb esmalt de porcellana, que es un tipus de vidre, el esmalt de porcellana s'utilitza per recobrir el material. La porcellana està feta d'argila cuita es tracta d'un material ceràmic fet d'un tipus d'argila blanca anomenada caolí, a més de feldespats, quars, esteatita i altres roques. Per fabricar porcellana normal, tota la barreja es cou a 1300-1400 graus. L'esmalt de porcellana es fa quan la porcellana es fon amb un metall més fort. Això fa que els utensilis de cuina d'esmalt de porcellana siguin lleugers i forts, amb una baixa porositat, per la qual cosa són naturalment antiadherents.

ADDENDA: ADICIONES Y COMPLEMENTOS SOBRE LAS TEMÁTICAS Y MOTIVOS REFERIDOS EN EL ARTÍCULO. (POR JUAN EMILIO PRADES):

BIBLIOGRAFIA, WEBGRAFÍA Y FUENTES DOCUMENTALES: 

ARCHIVO FOTO-IMAGEN: "PLATS VARITATS D'ARRÒS CALDÓS".

Arròs caldós amb colflor.


No hay comentarios:

Publicar un comentario